** "Kız" sözcüğünü kullanım dışı bırakmak **
Bunu yapan bazı feministlerle konuştum; bu tutumun amacını anlattılar. Belki bir noktada haklılar: "Sen, ben bu kelimeyi bekâreti ima etmek için kullanmıyor olabiliriz ama birçok art niyetli insan tam da bu imada bulunmak için yapıyor bunu. Böylece kadından adeta metaymış gibi bahsediyor, onurunu yerle bir ediyor."
Evet, bu iğrenç zihniyetin desteklenecek veya göz yumulacak yanı yok. Ancak ben de, liseli ergene kadın veya genç kadın demem. Yakın bir arkadaşım veya sevdiğim birisi için de "çok sevimli, iyi vs bir kadın" demem. Hatta sırf yaş konusunda pot kırmamak için bile -ve tabii samimiyet derecesiyle de ilgili olarak- kadın demem. En çok sevdiğim "hatun" kelimesini tercih etmekle beraber, böyle durumlarda pekâla da "kız" derim. Benim bu kelimeden vazgeçmem, onların bekâret ima etme isteğini yok etmez ki.
Dilin zihni şekillendirici gücüne inanırım. Ama bu kelimenin varoluşu gereği, kendisinde sorun yok, onu manipüle edip bekâret için kullanmakta yatıyor sorun. Ülkemizde, ilköğretim çağı hatta okul çağı öncesi kız çocuklar da tecavüze uğruyor. Aynı gerici zihniyet bu çocuklar üstünde de aynı kokuşmuş ayrımı yapamasın diye çocuklara da mı kadın diyelim?
Ayrıca dünyanın en anaerkil toplumlarının dillerinde bile "kız" kelimesi var. Kimsenin de kimseyi bu kelime ile bekârete göre ayırdıklarını söyleyemeyiz.
Eğer kavramlarda arıyorsak sorun - ki problemli çok kavram var, evet - örneğin "bayan" tabiridir öncelikle tartışılıp anlaşılması gereken. Bu da apayrı bir konu olur. Hatta sonra yazılır.
L
Lalehan,
YanıtlaSilMühim bir konuya parmak basmışsın, kullandığımız kelimeler çok önemlidir. Ama şu kız ve bayan kelimeleri ne illettir hakkaten!..
Dediğin gibi, dilin zihni şekillendirici gücü tartışılmaz. Varoluşumuzu ifade etmenin sözlü yöntemi kelimelerdir. Şu "kız" kelimesi zaman zaman beni de sinirlendirse de, küçücük kızlara da kadın denmiyor cidden. Zehirli beyinlerdeki şu "bekaret" göndermesi olmasa aslen kız kelimesinde hiçbir mahsur yok ki. Çözüm beyinlerde...
Kutsal Fahişe,
YanıtlaSilaynen dediğin gibi denmiyor ve denmesi gerekmiyor ama bunu anlatamadım bazı hemcinslerime. bu tavır feminizmden çok fanatizme yakın bence..
Klasik feminist takıntıları... Hem ayrımcılıktan dert yanıyorlar hem de kendileri bazı şeyleri ayırıyorlar. Biz "kız" kelimesi yerine "kadın" kelimesini kullandığımız zaman mı değişecekmiş insanların düşünceleri? Sen buna böyle anlam yüklediğin için insanlar öyle algılamaya devam ediyor olmasın sakın?
YanıtlaSilÖnce A'yı B ve C diye ikiye ayırıp niteliyorsun -B doğru C yanlış diye- sonra da insanlar ayırıyorlar diye yakınıyorsun. Başta sen kabul etmişsin ki bu ikisi arasındaki farkı "birini 'kız' diye adlandırmak yanlış" diyorsun. Eğer sen gerçekten arada bir fark olduğunu düşünmüyor olsaydın "kadın" ve "kız" kavramlarını ayırıp yeniden tanımlama ihtiyacını hissetmezdin bile!!!!!!
melisa
@Melisa: şekerim boşver kızma yahu, değmez =)
YanıtlaSilama evet bu tip feministlerin buna benzer takıntıları en çok kendilerini yıpratıyor haberleri yok. daha da önemlisi onlar da bir anlamda bizim için zorluk teşkil ediyor. ne ironik..
kelime kökenine bakacak olursak "kız" kızmak, kızışmaktan geliyor. ama ben kızarmak olan kelime kökenini daha çok tercih ediyorum. yanakların kızarır ya hani..karı da kartlaşmaktan geliyor olmalı..kadının kelime kökenini araştırmadım. hatun ise böyle asil dövletli bir hava katıyor söylenen kişiye..
YanıtlaSiltoy erkeklere adam yerine çocuk kelimesi kullanır bayanlar.. "aa şu çocuk çok tatlı baksana bi!" "şu adam çok tatlı" demezler genelde..adam için karizmatiklik kavramı kullanılır. kız kelimesi de böyledir. henüz toy kadınlık kıvamına gelmemiş. ama bazı kızlar vardır onlar bakire de olsa onlara kadın deriz..onlar hayatın zorluklarını gördüğüne inandığımız ve deneyimli gördüklerimizdir..