25 Haziran 2011 Cumartesi

Sayın Bay Jinekolog






Bunun üzerine birşey demeye gerek var mı bilemedim.


Sadece şundan eminim; eğer o.b.® erkek bir jinekolog tarafından geliştirilmiş olsaydı "bir bay jinekolog" yazmayacaktı.


Bunun yazılmasına izin veren zihniyeti kınıyorum.


L




bazı yanlış anlamalar/konunun netsizliği üzerine gelen edit:


Cinsiyet belirtmek için kadın/erkek kullanılır. Hitap biçimi olarak da bay xx / bayan xx kullanılır. Cinsiyet belirtirken bayan demek, kadın/kız/bekaret göndermesinden kaçınmak için başvurulan bir yoldur. Kibarlık için denir ancak herkes bilir ki amaç kibarlık değildir. Bu yönüyle ikiyüzlü bir söylemdir. 


Cinsiyetten bahsederken "bayan" demek, ikiyüzlü olduğu kadar adil de değildir. Çünkü bu gibi durumlarda erkekten bahsederken hiç "bay" demiyoruz. Nokta.

13 yorum:

  1. Nasıl da sinmiş seksizm her şeye. Bu konuda beğendiğim bir yazıyı aktarayım. Sevgiler...

    http://www.gunzileli.com/2006/03/22/bayan/

    YanıtlaSil
  2. :S

    Düşünüyorum düşünüyorum..... Çözemiyorum yazının amacını :S

    Erkek jinekolog geliştirmiş olsa ne olacak ki?? :S

    Alla alla :S

    YanıtlaSil
  3. @Crocus Cracatoa: “… çatışmada üçü bayan sekiz gerilla şehit oldu.” bu ve bu gibi örnekler artmakta ve her seferinde aynı anda güldürmek ve kızdırmakta. gerçekten tuhaf. güzel yazı, teşekkürler..

    @öküz: öküzcüm erkek jinekolog geliştirmiş olsa ne kötü olurdu vs gibi birşey demiş miyim bir daha oku =)kadın jinekolog yerine bayan jinekolog lafının saçmalığını ve hatta hastalıklı halini ortaya koymaya çalıştım. "bayan" tabirinin bu tarz kullanımı çok şeye işaret ediyor ve kendi başına bir yazı konusudur aslında. neyse yazarım sonra ;)

    YanıtlaSil
  4. Hayır cidden anlamadım, BAYAN üretince ne oldu ki şimdi? Bayan'dan az kullanılmış muhabbeti mi yapıyoruz burada? Bu bir pazarlama stratejisi ise, şimdiden sonra BAYların ürettiği pedleri kullanmayacak, BAY jinekologların yaptığı ameliyatlara girmeyecek, BAY jinekologların verdiği ilaçları almayacak, koydukları teşhislere inanmayacak, güvenmeyecek miyiz?
    Daha başka bir soru geliyor aslında aklıma; o.b. diğer ülkelerde (özellikle batı ülkelerinde) de böyle mi yazmış kullanma kılavuzuna? Hiç sanmıyorum ama araştırmakta da fayda var, merak ettim!

    YanıtlaSil
  5. @kutsal fahişe: yahu evet işin bir de böyle tuhaf bir yönü var, ben bu kısmını pazarlama stratejisi vs deyip geçmişim artık, düşün =) hani "bir kadının (herhangi bir üründe) ne aradığını en iyi yine bir kadın bilir." söylemiyle güdülmüş olsa gerek.

    ben iki şeyi merak ediyorum; hem senin dediğin gibi batı ülkelerinde de mi böyle yazılmış ve dahası, Türkiye'de bu ambalajda ne zamandır "bayan" yazıyor? son yılların ikiyüzlü icadı, olur olmaz yerde sırf kadın/kız/bekaret göndermesinden kaçınmak için "kibarlık" yaftasıyla ağızlara yapışan bu lüzumsuz modadan beri olmasın sakın?

    YanıtlaSil
  6. @öküz: yorumunu yanlış anladığımdan (benim yazımı kast ettin sandım) ve ona göre cevap verdiğimden düzeltiyorum =)
    işte saçma bir yazı ama heralde şu saçma pazarlama stratejilerinden biridir.. fakat..
    madem yazıyorsunuz bari kadın jinekolog yazın yahu, sağlık ürünü üzerinde bile bekaret muhabbetine işaret eden dili kullanıyorsun, yuh..

    YanıtlaSil
  7. her şey bitti, "kadın-bayan" olayına mı geldi sıra :))

    pis anarşist seni :P

    YanıtlaSil
  8. baymayan jinekolog esprisini kimse yaptı mı? yapılmadıysa yapıcam. ldkjfksg

    YanıtlaSil
  9. @Yollu Yolunda: yapıldıysa bile yapabilirsin ;) sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Bebeğim şu son yazılarında hep aklımda ki olanları okşuyorsun ve parmaklarına döküyorsun, çevir yanağını kocaman muck.

    Bu hayatta ''bayan'' tabiri artık kalkmalı zaten, bayan da ne yahu!? Bayıyor kadınlarımız. -Bay'da öyle tabii. Ben çok rahatsızım açıkcası bu tür tabirlerden.

    YanıtlaSil
  11. @Baran: tuhaf tabirler gerçekten Barancım, batıdan aldıklarımızı (Ms/Mr) yerinde kullanmayı bile beceremiyoruz =)

    ehihi sağol şekerim, benden de mucuk ;)

    YanıtlaSil
  12. Sanki (dikkat! bir bayan jinekolog tarafından geliştirdi bunu yazan ben erkek bu kadını kıskandı siz yine de dikkatli olun sonuçta bir bayan geliştirmiş..) der gibi anladım ben :) bayan yazarken amaç sanki bu mesajı vermekmiş gibi geldi bana.

    YanıtlaSil
  13. @Erkek Adam;

    Bilmem ki hiç aklıma gelmemişti açıkçası.. Hangi olasılığı tercih ederdim bilemedim :S

    YanıtlaSil

Lütfen çekinmeyiniz, yorumlayınız, tartışalım =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...