3 Temmuz 2012 Salı

Seks Ticareti Üzerine Vasat Bir Derleme





"Bugün, insanlık tarihi boyunca her zamankinden daha fazla köle olduğu söyleniyor."(1) - insan ticareti konusunda duyup duyabileceğim en akla zarar cümle bu.





Seks ticareti bugünlerde en çok Femen'in eylemleri sayesinde gündemde. Yani bir mizojinin ağzıyla; "hani şu göğüslerini açan orospuların eylemleri mi?" - evet öyle sevgili mizojin. Böylece senin bile dikkatini çekmiş oluyorlar, demek ki "orospu" diye tabir ettiğin insanların eylemleri amacına ulaşıyor. Neyse.


Femen, 2008'de kurulmuş Kiev merkezli ve artık dünyanın farklı şehirlerinde uzantıları olan Ukraynalı protesto grubu. Türkiye'de en çok, 8 Mart'ta Aya Sofya önünde yaptıkları protesto ile tanınıyor. Protestonun hedefi ise Türkiye'nin acı gerçeklerinden biriydi; kadının yüzüne sülfürik asit/kezzap atan zihniyet (2)...


Bugünlerde ise Femen, Euro 2012 dolayısıyla farklı şehirlerde düzenlenen aktivite ve eğlenceler sırasında yaptıkları protestolar ile gündemde. Bu sefer hedefleri seks ticareti; Ukrayna'nın, Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinin kanayan yarası. Aynı zamanda AB üyesi ülkelerin bir türlü üstesinden gelemedikleri problem. Özellikle Euro 2012'nin Ukrayna'da seks turizmini ve seks ticaretini daha da arttırdığını ifade ediyor Femen üyeleri (3). Bunda Polonya (aynı sorundan muzdarip bir başka ülke) ve Ukrayna'nın maçlara ortaklaşa ev sahipliği yapmasının büyük payı var elbette. 


Öyleyse insan ticareti üzerine bir de CETAD belgelerinden dinleyelim:
İnsan ticaretinin mağdurları kadın, erkek ve çocuk esir alınırlar. Genellikle ölüm tehdidi altında ve istekleri dışında, para karşılığı erkeklerle cinsel ilişkide bulunmaya zorlanırlar. Ücret doğrudan insan tacirlerinin cebine girer ve mağdur hiçbir şey alamaz. İnsan tacirleri, çoğu zaman kadınları seks işçisi olarak yurtdışında çalışmaya ikna ederler, bu durum kadınların onayı ile oluşmuş gibi görünse de, kurbanlar en sonunda köle haline gelir ve şiddete maruz kalırlar. Seks işçileri köle olmayıp insan tacirlerinin kontrolü altında değildir. İnsan ticareti mağdurları suçlu olarak kabul edilmezler. (4)

Sadece yetişkin kadınların ve genç kızların değil, çocukların da seks ticaretine alet edildiği gerçeği de var, üstelik yine astronomik rakamlarla ifade ediliyor: UNICEF verilerine göre 1.2 milyon. 

Bunların yanı sıra, seks ticareti hiç beklenmeyen ülkelerde çok yaygın olabiliyor; örneğin İsveç. Hatta buna karşı seks işçilerinin müşterilerine de ceza uygulanmasını gerektiren yeni bir yasal düzenleme getirilmiş. Fakat bu da eleştiriliyor çünkü bu sefer de seks işçileri (köleleri değil) yeraltına itiliyor. Kadın hakları, cinsiyet eşitliği konusunda gıpta ettiğimiz İsveç'in bu suçun gerçekleştiği en popüler ülkelerden biri olması da epey manidar. Öyle ki kültürel malzemelere de konu oldu, Larsson'un Millenium serisi ile "Daima Lilya" adlı film gibi. Bu arada Femen İsveç'i hedef alan ayrı bir protesto da düzenledi.


Bir süre önce rastladığım bir video da Hollanda adına hayal kırıklığına uğrattı desem yeridir: Bir Red Light District genelevinde yapılan gösteri, eğlenceli gibi görünüp insanın suratına gerçeği çarpıyor: 


  
                                       Web: "Stop the Traffik"


Bu arada şimdiye kadar seks ticaretini sadece Avrupa'nın sorunuymuş gibi dile getirdim fakat elbette öyle değil. Farkındalık daha fazla sadece. Seks ticareti global bir sorun ve 27 milyon köle olduğu tahmin ediliyor. Modern dünyanın köleliği demek hiç de abartı değil.


Bu bilgiler; referans verdiğim ilk maddedeki videoda (On the Frontline programı) ve de son maddedeki CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği) pdf dosyasında var. Seks işçileri ve seks ticareti gibi kavramları karıştırmamaya özen göstermiş ve iki konuya da ilişkin tarihsel verilere yer vermiş bu belge, kesinlikle tavsiye ederim. 


1) "On the Frontline" http://tr.euronews.com/2012/05/30/avrupa-da-giderek-artan-insan-kacakciligi-ve-seks-ticareti/
2) Protestoyla ilgili foto-haber:  http://www.cryptome.org/2012-info/femen-instanbul/femen-instanbul.htm
3) http://articles.nydailynews.com/2012-06-05/news/32060825_1_ukrainian-women-ukrainian-government-gender-related
4) CETAD, Bilgilendirme Dosyası-8: "Seks Ticareti", s.47


Kişisel Not: Yaklaşık iki yıldır kadın-erkek üzerine ve daha da önemlisi farkındalık adına yazıyorken bu konuya hiç değinmediğim için ayıpladım kendimi. 
Stop the Traffik videosu için Seren'e teşekkürler...

6 yorum:

  1. İçeriğinde istismar ve zorlama olmadığı müddetçe, kime ne yahu('istismar' pek geniş kapsamlı bir terim; uluorta-sokak ortasında yapılan fuhuş da, mevzuyu görme potansiyelindeki bir çocuk için görece istismardır mesela)....

    Gören duyan, tüm ırıspılar kader mahkumu, tüm ırıspılar gece evde hüngür hüngür ağlıyor sanacak... Senden benden çok parası var pek çoğunun ve hallerinden de gaayet memnunlar.. Hepsi değildir elbet; doğamıza aykırı neticede yapılan zamazingo; fakat, yazında yarattığın kadar da dramatik değil 'tüm' tablo...

    Yineliyorum: İstismar ve zorlama/alıkoyma vs olmadığı varsayımıyla..

    (== fuhuş odaklı değil de, istismar odaklı eylemler daha akıllıca olmaz mı şu durumda?)

    YanıtlaSil
  2. @öküz:

    yazının konusu fuhuş/seks işçiliği değil, seks ticareti. yani insanları zorla veya kandırarak alıkoyma ve bedenleri üzerinden para kazanma, bu kazançtan alıkonan bireye hiçbir maddi pay vermeme.. zaten tam da bu yüzden düpedüz köle deniyor. yazıda geçen insan ticareti tanımına (CETAD) geri dönmeni tavsiye ederim.

    bu yüzden tablo, yazının çok çok ötesinde trajik. tüm araştırmaları toplasan yakınından bile geçemez bu trajedinin, değil ki benim yazım..

    fuhuş konusu ise başka birşey ve seks işçilerinin varlığı ve doğası konusunda diyeceklerim bambaşka şeyler olacağından o konuya şu an hiç girmiyorum.

    YanıtlaSil
  3. bende seviniyordum çağımızda eskiye nazaran köleliliğin azalmış olduğu düşüncesiyle. gerçekten içler acısı bir dünya..üstelik kölelerin büyük çoğunluğu seks işçisi ve çocuk yaşta..pedofilinin bu denli yaygın olması dünyadaki ruh hastası sayısını da açık ediyor..

    YanıtlaSil
  4. @Erkek Adam:

    Ben de öyle sanıyordum açıkçası. Meğer modern düzen, başka birçok şeyi olduğu gibi bunu da ustaca gizliyormuş ikiyüzlülüğüyle..
    Çocuk seks köleleri ile ilgili olan ikinci resim, insanın içini burkan cinsten bir mesaj vermiş..

    YanıtlaSil
  5. Ne denilebilir ki...
    Gerçekten üzücü bir durum.
    Keşke aktif olarak bir şeyler yapabilsek bu sorunlara dur diyebilsek.

    YanıtlaSil
  6. @~♡ηυяѕαℓкιмι™ :

    gerçekten trajik, hatta yeterli kelime bulamıyorum desem yeridir. insan ticareti, profesyonelce organize olmuş yeraltı güçleri tarafından yürütüldüğünden farkına varmak ve önlem almak da zor. Ancak yine de yapılabilir şeyler var; bu konuda farkındalık yaratmak, bilgilendirmek ve destek kazanmak için yazıyı yazarken bazı sitelere rastladım:

    http://sctnow.org/
    http://www.stopthetraffik.org/
    http://www.unicefusa.org/work/protection/child-trafficking/

    YanıtlaSil

Lütfen çekinmeyiniz, yorumlayınız, tartışalım =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...