11 Şubat 2013 Pazartesi

Klitoridektomi Sünnet Değildir



6 Şubat, Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans* Günüydü. İnsanlık dışı bu uygulamanın daha fazla sürmemesi adına farkındalık yaratmak için 2003’te Stella Obasanjo tarafından bu isimle ilan edilmiş.  




Ancak aradan 10 yıl geçmiş olmasına rağmen bu konuda önemli bir geri adım atılamadı maalesef. Halen her yıl 100 ile 140 milyon arası kız çocuğu/erişkin kadın bu işleme maruz kalmaktadır.

Bu konuda farkındalık arttırma ve diplomatik teşebbüsler bir yana dursun, daha bu konuyu gündeme getirir getirmez hemen erkek sünnetiyle kıyaslayan birçok erkek ortaya çıkıp erkek sünneti de yasaklansın diye propaganda yapıyor.

Erkek sünnetini savunanlardan değilim. Aynı zamanda hiçbir dinin pratiklerini de savunacak veya yerecek değilim. Fakat klitoridektominin, Yahudi ve Müslüman erkeklerin tabi olduğu sünnet ile hiç ilgisi yok. Aslında tam da bu yüzden, klitoridektomi yerine "kadın sünneti" denilmesini de eleştiriyorum. Çünkü erkeğe yapılan uygulamanın kadında denk düştüğü bir uygulamaymış gibi bir algı yaratıyor.

Halbuki geleneksel olarak bildiğimiz erkek sünnetinde deri kesilip çıkarılırken, klitoridektomide organ (klitoris) çıkarılır. Kimi yörelerde bundan bile fazlası yapılır. Bu yüzden “Dişi Genital Organların Çıkarılması” (Female Genital Mutilation) daha uygun bir tabir denilebilir. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü de 6 Şubat’ın önemini bu kelimelerle ifade etmektedir.

Erkek sünnetine karşı duruş sergilenebilir. Herkes bunu ifade etmekte özgürdür. Ancak bu vahşet konusunda zaten yavaş bir ilerleme kaydediliyorken ve bunu hatırlamak için yılda sadece bir gün varken bir zahmet o günün sadece klitoridektomiye karşı duruş sergilenmesine izin verin ve konuyu bulandırmayın. Unutmayın, klitoridektomi karşıtı kampanya yürütürken kimse “erkek sünneti devam etsin, heyo yaşasın” demiyor.

Bu yüzden tarih boyunca belki de hiç göstermediğiniz vakar ve hassasiyeti gösterin ve o gün sadece bu vahşetin kınanmasına izin verin.

* Konunun tarihine, uygulandığı toplumlara, uygulanış şekillerine dair bilgiler:

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Day_of_Zero_Tolerance_to_Female_Genital_Mutilation
http://en.wikipedia.org/wiki/Campaign_Against_Female_Genital_Mutilation
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kad%C4%B1n_s%C3%BCnneti#.C4.B0slam
http://www.stopfgmkurdistan.org/html/english/articles/article069e.htm
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=667217#References
http://www.unicef.org.tr/tr/content/article/1240/kadin-sunneti-tehdidi-altindaki-kizlarin-sayisi-azaliyor.html


video: http://www.guardian.co.uk/society/2010/jul/25/female-circumcision-children-british-law




1 yorum:

  1. Bende kınıyorum. Bu gelenek yüzünden Afrika'da milyonlarca kadın ölüyor. Mısır gibi ülkeler bi nebze yasak falan koyuyor ama çoğu Afrika ülkesi uluslararası toplumun baskılarıyla koydukları yasakları uygulamaktan aciz durumda. Neticede bu vahşi işlem merdiven altı yerlerde yapılıyor ve işkence olduğu yetmiyormuş gibi ölümle sonuçlanıyor.

    YanıtlaSil

Lütfen çekinmeyiniz, yorumlayınız, tartışalım =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...