9 Mayıs 2011 Pazartesi

Suç ve Kin

Yakın çevremden duyduğum için daha çok etkilendiğim -evet, ben merkezci insan evladı böyle işte- bir olay oldu: 5. sınıf öğrencisi bir çocuk okuldaki hademe tarafından tecavüze uğradı. Olaydan yola çıkarak toplumun ahlak bıdı bıdı analizini yapmayacağım. Vaziyet ortada.



Okul müdürü aileye şöyle bir açıklama yapmış: "Sizin de çocuğunuz yaşına göre fazla gösterişliydi."


Ben de dahil olmak üzere olay üstüne konuşanlar hademeden çok müdüre küfretti. 


Yani duyduğumuz öfkenin hedefi suçu işleyenden çok onu savunana yöneldi. Kin, nefret, hınç vs duygular rasyonel mekanizmaya daha çok mu yöneliyor diye düşünmeden edemedim. Hademeyi bu derece kin duyamayacak kadar muhatap bile mi almıyoruz yoksa? "Böyle birşey yaptıysa zaten insan da değildir" mantığıyla? Hani "akli dengesi yerinde olmadığı" için hapishane yerine akıl hastanesine sevk etmek gibi mi? 


Elbette buradaki faal suçluya karşı müthiş bir nefret besliyoruz. Ama onu jet hızıyla ötekileştirip kenardakine yöneliyoruz. Hem mantıklı hem de pek tuhaf... Belki de tuhaf olan en başta "mantık" denen şeye yönelmek. Neyse çok karıştı. 


Şu feci üzücü vakalar için elimden birşey gelmediğine ayrıca üzülsem de, en azından sosyal bilinçlendirme açısından yararı olur umuduyla aşağıdaki siteyi incelemeye değer buluyorum:








8 yorum:

  1. Yok yok yabancılaştırma olarak görme. Müdür için ilk aklımdan geçen kelime: Pevenk oldu, gerçi bir kaç tane daha geldi ama bu en hafifiydi. Pedofili ve benzeri cinsel taciz,istismar ve tecavüz tipi suçlarda sadece failin psikolojik ve biyolojik profili ile sonuca varamayız. Yani, rahatsızlık mı yoksa sosyal davranış biçimi mi diye istediğimiz kadar uğraşalım çözüm bulamayız. Sonuçta her iki tip faktör de etkili olabiliyor ayrı ayrı ya da birlikte. AMMAA o müdür olacak müsvedde... Onu... Bu lafı eden adamı, teşhir edip öyle bir bitireceksin ki bir daha hiçkimse bu lafı etmeye cesaret edemeyecek. Aklından geçirmelerine engel olamayız. Ama aklından geçen, aklını bile korkutmalı. Bunlar bu herif için aklımdan geçenler değil. Aklımdan geçenleri yazamıyorum bile.

    YanıtlaSil
  2. Bu nasıl bir olay? -okurken inanmak istemedim. Küçücük çocuklara neler yapılıyor böyle?

    Bunu yapan insanların normal olmadıkları toplum tarafından artık konuşulmalı her yerde. -Bu şekilde sessizce örtülürse bu konular, ileride daha da çoklaşacak.

    YanıtlaSil
  3. @Avram: aklımdan geçenleri ben de yazamadım zaten..
    bırakın teşhir edip bitirmeyi, olay haber olmamış bile. araştırdım bulamadım. "çok oluyor böyle şeyler ilginç değil bu" gibi olmuş. bu daha üzücü..
    bu arada sizce de yabancılaştırmıyor muyuz hademeyi ?

    @Baran: tam anlamıyla sessizce örtülmüş durumda.. hem de böyle bir olay..

    YanıtlaSil
  4. Orada yaşanan ötekileştirme-yabancılaştırma- bir kenara koyma hali değil. Adam suçlu ve bunun temelleri belli.Oysa, Asıl suçluyu ötekileştiren, masumlaştıran,bir bahaneye sarılmasını sağlayan,hatta neredeyse erken gelişme daha olgun görünmeyi kabahat-suç haline getiren müdürün tiyniyetinin daha da beter birşey. Eskilerden duymuşsundur belki.Ben lise hatta ortaokul yıllarında beraber okuduğum arkadaşlarımdan seneler sonra dinlemiştim.Bu erken olgunlaşmalarından utanıp, göğüslerini bezlerle sardıklarını, kaşlarını daha da kalınlaştırdıklarını..Hatta kambur yürüdüklerini.Sizin bizim müdüre bu derece tepki göstermemizin sebebi, sarf ettiği cümledeki kodu ve algıyı biliyor olmamız biliyor olmamız.Mevcut suçludan farksız bu adam. Daha da beteri hatta. Suç mir virüs olsa rahatlıkla taşıyıcı olabilecek birisi.Ve muhtemelen otobüste dolmuşta, çaktırmadan o yaştaki kızlara bakan bir yaratık.

    YanıtlaSil
  5. @Avram:
    müdürün bir "taşıyıcı" olduğuna şüphem yok gerçekten..
    dediklerinizi anlıyorum. o açıdan bakmamıştım ben aslında, yani ordaki dedikleri ve çağrışımı düşünmemiştim. ancak müdürün savunma yöntemi ve buradaki kodu algılıyor oluşumuzun nefret çekmesi bir tarafa, sadece savunmaya gitmesi bile başlı başına yeterli. tabi buna itiraz ediyorsunuz demiyorum, yanlış anlamayın. mesela savunma şöyle olsa ne hissederdik: "sizin de çocuğunuz çok safmış. ailesi olarak bilinçlendirseydiniz. ben ne bileyim hademenin böyle birşey yapacağını"
    daha az sinir bozucu değil sanırım..

    YanıtlaSil
  6. O hademe böyle yüzsüz bir kelime sarfetseydi herşey daha katmerli olurdu sanırım.. O ortada olmayıp müdür bu itliği yapınca hademeden farklı olmadığı için tepki ona yöneliyor doğal olarak.

    Bunu diyebilen biri bunu yapmaya müsait biridir aslında. Böyle gösterişli(!) bir öğrenciye ağzı sulanarak bakabilen biridir demek... Yani ha o hademe, ha müdür..

    YanıtlaSil
  7. Her halukârda ben bu müdürü en azından döverdim..O dayak da bir kaç günlğk raporla geçiştirebileceği bir şey olmazdı.

    YanıtlaSil
  8. @Erkek: katılıyorum. böyle ifade ettiğine göre, kendini ele veriyor demektir. yani cüret edebilse o da yapardı demek, çok farklı değil. paylaşım için teşekkürler.

    @Avram: kimseye haklı/haksız deme cüretini görmem kendimde ama bu öfkenizi haklı buluyorum ve hatta benzer fena şeyler yapabileceğimi düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Lütfen çekinmeyiniz, yorumlayınız, tartışalım =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...