9 Ekim 2011 Pazar

Slut Walk ve Örgütlen(me)me

Slut Walk, geçtiğimiz şubat ayı Kanadalı bir polis memurunun York Üniversitesi'nde öğrencilere yaptığı bir açıklamanın ("Kadınlar için güvenlik önlemlerinden biri de sürtük gibi giyinmemeleridir.") ardından kopan kıyametin sonucunda örgütlenen bir eylem yürüyüşü. Bu talihsiz açıklamanın yapıldığı sıralarda Türkiye'de de muazzam profesör(!) Çeker'in açıklamaları konuşuluyordu: "Dekolte giyen kadına tecavüz sürpriz sayılmaz."

İşin şu noktasında herkes mutabık: Cinsiyetçi görüşler her yerde var. Bu tarz açıklamalar her yerden çıkabilir. Hoşumuza gitsin ya da gitmesin olacak da.


Ancak asıl önemli olan böyle söylemlere tepki göstermek ve denilen şeyin farkına vardırmak. Peki bizde ne oldu? Bir kere erkeklerin çoğu sustu, halbuki asıl hakarete onlar uğradı. Sonrasında da medyada bir tartışma, gerginlik aldı yürüdü ve sonra bitti. Akabinde birkaç ildeki AKP genel merkezlerine yürüyüş ile 8 Mart yürüyüşünde söz konusu gafa sloganlar atıldı ve o kadar. Üstelik sadece sosyalist - solcu görüş ekseninden kadınlardı bu yürüyüşlerde yer alan. Kısacası kısıtlı bir kitle ile ve herkesi kucaklamayan bir organizasyon ile malum tepkiler verildi. İlginç olan tam da o sıralarda Kanada'da ve dünyada malum gaf konuşuluyorken ve yaklaşık bir ay sonra Slut Walk örgütlenmişken yani gerekli tepkiyi güçlendirmek çok kolayken yükselen tansiyonun hemen sönmesiydi. 


Slut Walk, global bir modaya biz de uyalım zihniyeti ile değil, halihazırda başarılı yürüyen bir akıma katılarak hem daha çok ses getirmek hem de ilham alarak konunun daha çok üstüne gitmek için gayet elverişliydi bence.


Burada unuttuğum şey, koyun bir millet olmamız. Ya da korkak olmamız.


Öyleyse hergün aynı meseleler için ağlayıp sızlamak da bize müstahaktır.


Pek acımasızım bugün.



8 yorum:

  1. Bizde bu tür yürüyüşler olması için kırkbin fırın ekmek yemek lazım...
    Bir yazımda bahsetmiştim, birşey ne kadar normalleştirilirse o kadar özgürleşiriz. Sokakta ne kadar çok dekolte görürsek o kadar az taciz olur aslında... Anlayana!

    YanıtlaSil
  2. Aslına bakarsak konunun tüm teması din'e çıkıyor. Bu polis memurunun dinine kadar bağlı olduğunu kuşkusuz hiç birimiz bilemeyiz, fakat söylemiş olduğu sözün gerçeklik temasın da din'e esasen söylenmiş olmasına eşit. İncil'i okumadım, bilmiyorum. Fakat, Hristiyanlıkta mini etek vb toplumsal ahlak sınıflandırılmasına olumsuz yönden baktığını düşünüyorum.

    Türkiyede ki söylenen söz de bundan farksız değil ve çok güzel şekilde ifade etmişsin. Erkeklerin hepsi sustu, aslında hakarete bizler uğradık. Bunu bile bile, bir şeyler yapmayaşımız da ülkede ki muhafazakarlıktan kaynaklanıyor olabilir. Elbette inanlar sonuna kadar haklarını aramalı, fakat insanların bildikleri başka güçler de var. Müslüman bir ülkede, hele ki Cumhuriyet'in bittiği şu dönemlerde Çeker'in söylediği sözlere karşı çıkmak belli bir yere kadardır. Bunun için miting uygulayabilirsin, çeşitli eylemlerde bulunabilirsin, velhasıl hukuksal hiç bir şey yapamazsın. Ülke farklılığı da işte tam burada ortaya çıkıyor.

    Lalehancığım, toplumsal değerlerini kaybetmemek istemeni seviyorum. Bu şekilde herşeyin arkasında olduğunu, destek verdiğini görmek çok güzel. Parmaklarına, yüreğine sağlık.

    http://kacikturuncu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Slutwalks hakkında bloguma birşeyler yazmak istiyordum ama uzun süredir günlük harici bir şey yazmadığımı farkettim.

    Slutwalks bence çok önemli bir hareket.benim çokça ilgimi çeken kısmıysa Hindistan'da olan yürüyüş. sanırım 100 kişiye yakın katılımcı olmuş ve ülkenin nüfusuna oranla çok düşük. ve kadınlara yönelik cinsel istismar ve şiddet oranının eskiye oranla giderek yükseldiği rapor edilmiş.en hızlı artış gösteren suçmuş. ve hatta kadın yazarlarından biri kendini "slut" olarak tanımlamaktansa önce lanetlenmeyi tercih ettiğini söylemiş.

    bu gibi toplumlarda kadının bedeni, kendine özel varlığı olarak kabul edilmektense, daha çok aileye ait kabul ediliyor. o yüzden kadınların tam birey olarak görülmesi söz konusu değil ne yazık ki. ancak erkekleri de bir "fethedici" olarak nitelendiriyorlar, kadın bedenini işgal ediyor sanki. kadın istese de istemese de çocuk doğurmak, kocası istiyorsa seks yapmak zorunda. bence bu kadınlara yapıldığı kadar erkeklere de yapılmış, toplumsal kavrayıştan gelen koca bir hakaret. ölçütleri tartışılır. medeni olmaktan çok uzak.

    Slutwalks kadınlar için bu beden benim, demenin güzel bir yolu olmuş bence. biz erkekler içinse buna saygı gösterdiğimizi belirtmenin fırsatı..

    YanıtlaSil
  4. SlutWalk transnasyonel bir hareket olarak desteklediğim ve olumlu bulduğum bir toplu hak arama ve farkındalık artırma biçimi. Hareketin difüzyonu da ilginç oldu. Batı dünyasının bir çok şehrinde yapılan bu yürüyüş Fas'ta bile yapıldı! Meksika'da da. Ama Türkiye'de yapılmadı. Öte yandan bu 'slut' kelimesini temize çıkarmak reapproprie etmek isteyen organizatörler de söz konusu. Slut hiçbir zaman bize ait bir kelime olmadı ki, neden geri kazanmak isteyelim?
    Bir başka konu da özellikle Kuzey Amerika'da SlutWalk'ın ırkçı izler taşıması ve zenci kadınlara bakışı.
    Yine de bütün bunlara rağmen olumlu bir hareket olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. @kutsalfahişe: aynen katılıyorum. yoksa plajlarda yüzlerce tecavüz vakası duyardık, öyle mantık mı olur =)

    @baran: asla topu tamamen dine atmamışımdır ama dinin ne olduğundan haberi olmayan dindar geçinen şuursuz kitleler var ya.. işte onlara hakkaten çok şey söylenir!
    ayrıca teşekkür ederim ;)

    @Haplo: "fethedici" erkek ve "işgal edilen, edilmesi istenen" kadın bedeni benzetmenize bayıldım. bana göre de erkeklere de yapılmış durumda. düşünsenize "erkeklerin kontrolü yok, görür görmez hemen atlarlar, çünkü onlar böyledir ona göre önleminizi alın" deniyor açık açık. ne büyük hakaret. fotoğrafta Slut Walk hareketi içinde çokça erkek de olduğunu görebiliyoruz zaten. yorumunuz için teşekkür ederim, yine bekleriz ;)

    @Sule: sen bu blogun Kanada'daki akademik ayağı olabilirsin ;)
    Slut Walk'un ırkçı bir damara sahip olduğundan hiç haberim yoktu. çok çelişkili. hiç ummuyordum desem yeridir.
    slut/sürtük kelimelerini baştan kabul etmiş gibi olur belki bu isimle böyle bir hareket, fakat işin içinde sanırım karşı tarafın silahını karşı tarafa doğrultmak da var bu kelimeyi kullanarak, ne dersin? bana öyle gibi geldi ;)
    teşekkür ederim Şulecim..

    YanıtlaSil
  6. Mesela sundan bahsediyorum:

    http://www.racialicious.com/2011/10/05/which-women-are-what-now-slutwalk-nyc-and-failures-in-solidarity/

    YanıtlaSil
  7. benim üzüldüğüm konu ise bizde de bir profesörün çıkıp sıfatına yakışmayan konuşmalar yapabilmesi.. yani o kadar kolay prof. olunuyor ki bu ülkede şaşıyorum bazen..

    YanıtlaSil
  8. @Erkek Adam: akademi de dahil hiçbir alanda bir kimsenin niteliklerini, başarılarını değerlendirmek, bir bütünlük ve felsefe içerisinde yapılmıyor da ondan. akademide olmasın bari diyoruz ama oluyor işte.

    YanıtlaSil

Lütfen çekinmeyiniz, yorumlayınız, tartışalım =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...