24 Ağustos 2012 Cuma

Uydurmayı Severiz Biz

İnsanın yalan söylemesinin en temel sebebi iktidar savaşı olarak bilinir. Küçük yalanlar, beyaz yalanlar, hayati öneme sahip yalanlar, "iyi" bir amaca hizmet etmek için söylenen yalanlar ve daha nicesi...

Uydurmanın yalan söylemekten farkı var mıdır diye bir soru ortaya atsak; değişik cevap veya yaklaşımlarla karşılaşabiliriz. Uydurmak denen şeyde imgelemin vücut bulmuş bir formu var ve bunun nasıl bir etki bırakacağını merak ederiz. Takdir edilmek için yöneldiğimiz bir girişim olabilir bu. Bazen de zorda kalınca ve "bilmiyorum" demenin uygulaması kolay bir erdem olduğunu unutunca uydururuz.


Uydurmanın olası neden ve mekanizmalarını düşününce aslında çok da "uyduruk" bir kavram olmadığını söylemek abartı olmaz. Herşeyden önce bir zeka ürünü olduğunu teslim etmek gerek, inandırıcı veya cezbedici geldiği ölçüde de başarılıdır bir uydurma.

Resimdeki cümle de bunu doğruluyor sanki. Şiirsel bir haz vermesi için kafiye uydurulmuş. Evrensel ilgi odağı olan cinsiyet/cinsellik göndermesi de yapılmış. Garanti etme (ömür boyu) çabası ile insanlara korkularından sıyrılmalarını da vaat ediyor. Başarılı bir uydurma aslında.

Gel gelelim bu söz Chuck Palahniuk'e ait değil. Hatta böyle bir söz var mı o da belli değil. Haberpotasi.com yapınca olur denirse o başka tabi. Buradan Haberpotasi.com adlı siteye bu tarz uydurmalar yaparken en azından seçtikleri yazarı biraz okumalarını tavsiye ediyorum. Zira okusalardı Palahniuk'in bu sözü sarf edecek en son yazarlardan biri olduğunu fark ederlerdi.

Sözün içerdiği sakat mesajlara ise hiç girmedim bile. Blogun bütününde zaman zaman tartıştıklarımızdan çok farklı şeyler değiller. Bu sefer sadece yorumlarken tartışırız diye düşündüm, isteyen olursa buyrun.

10 yorum:

  1. saçmasapan bir laf nesini tartışalım.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o da doğru =) aslında bunu sosyal medyada görmüştüm bir süre önce. insanların nasıl onayladığını, birbirinden alıp yayınladığını görünce dayanamadım. dişilik kavramı çok yanlış algılanıyor ve bu rahatsız edici birşey. tam da bu yanlışlığı gösteren uydurma bir laf olduğundan özellikle ortaya sermek istedim.

      Sil
    2. cehaletin ve düşünme özürlülüğünün gırtlağa dayandığı memleket insanına deneysel yaklaşmak manasız.:))

      Sil
    3. =) güldüm ama aslında acı birşey söylediğiniz. sanırım şuursuz bir hümanizm ve umutla devam edeceğim deneysel yaklaşmaya ;)

      Sil
  2. Dişilik her gece işe yarar adam tersini söylemiş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. =) ve her daim işe yarar diyorum ayrıca. yorum için teşekkürler attractive adam.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. attractive adam sanırım lafın içindeki temel yanılgının üstüne bastın =p dişiliği salt cinsellikten ibaret görmek ve de onu alt metinde kötülemek bu lafın amacı. bunu eleştiriyordum aslında. az önce de dişilik hayatın her alanında, az veya çok nispetlerde işe yarar demek istemiştim.

      bir de şimdi fark ettim, önceki yorumunda lafın sahibi için haberpotası'na mı Palahniuk'e mi işaret ettin emin olamadım ama bu laf Palahniuk'e ait değil, bunu atlamayalım ;)

      Sil
  3. gerçekten saçma. Cinsellik insan olmanın önemli bir parçası,yaratılış parçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyorum N.Narda. bir de erkek değil de kadınınki hedef alınıyor hep nedense(!) yorum için teşekkürler.

      Sil

Lütfen çekinmeyiniz, yorumlayınız, tartışalım =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...