23 Nisan 2011 Cumartesi

Soraya'yı Taşlamak

"Kuran'dan alıntılar yaparak hilelerini ve düzenbazlığını gizleyebileceğini zanneden ikiyüzlü olma."


Hāfez


Yakın zamanda izlemiş olduğum "Soraya'yı Taşlamak" filminden bir kare. Dini arkasına alan sahtekarlığı en iyi afişe eden resim olduğunu düşündüğüm için özellikle bunu koydum. Filmin konusunu yazmak bile istemiyorum. Merak edenler için: The Stoning of Soraya M.



Ancak şunu eklemek isterim: Fotoğrafta gördüğünüz elinde Kuran olan ve din adamı denen sahtekar var ya... Taşlama başlarken "Attığınız her taş ile onurunuzu kurtarmış olacaksınız!" diyor. Bir de taş atan kitle sürekli "Yüce Allah!" demekte. 


Filmin taşlama kısmını gösteren videoyu yayınlayamadım, muhtemelen yasaklıydı. Şu bağlantıdan izlenebilir:
http://youtu.be/e0mKw41UUwQ


L

10 yorum:

  1. küfür etmek istedim!

    YanıtlaSil
  2. ediniz, çekinmeyiniz ;)
    gerçekten çok kötü.. insan olmaktan utandım.

    YanıtlaSil
  3. O kendini insan olarak gören adamların ben amına koyayım. Bu nasıl bir mantık? Ben her gün aklıma geldikçe küfür ediyorum bu salaklara.

    YanıtlaSil
  4. Filmde yaşanan olaylar birebir gerçek. İran, uzun süre filmi yasaklatmak için uğraştı ve filme konu olan kitabın yazarı da yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. İran, tarihsel derinliği, kadim toplum ve toprak olmanın zengiliğini yaşayan bir ülke. Ancak...Aslında anlatılacak çok şey var. Ne kadim İran ne de günümüz İran'ı, bu görüntülerden ibaret olmamalıydı. Bazen, Schopenhauer haklı mı ne diyorum bunları gördükçe...

    YanıtlaSil
  5. Bu film'e benzer bir film hatırlıyorum, ben henüz Ortaokuldan yeni çıkmışken gözüme takılmıştı. O günün İran'ını mı anlatıyorlardı, başka ülkeyi mi anlatıyorlardı bilemem. Fakat bu şekilde düşünen insanların kalabalık olduklarını çok iyi biliyorum.

    Bu öncelikle bir insanlık değildir, ikinci kısmı ise Din böyle değildir. Din konusunda pek bilgim olmamasına rağmen, bir Müslüman'ın bu şekilde hareket etmemesi gerektiğini de çok iyi biliyorum. Zaten kitaplarda yazılan da ''Müslümanlık en iyi dindir'' değil miydi?

    Eğer müslümanlık bu şekilde düşünceleride barındırıyorsa, insanların hristiyanlık, yahudilik, agnostik, budistlik ve diğer dinlere-düşüncelere yönelmeleri sanırım bunu doğruyor.

    Aslında bu görüntü, kısaca kendilerini din adamları zanneden insanların egolarını kadın üzerinde tatmin etmelerini gösteriyor. -ve çok üzücü.

    YanıtlaSil
  6. @Avram: Evet film, gerçekte olanlarla birebir aynı. Filmdeki gazetecinin olayı dünyaya duyurmasını engellemeye de çalışmışlar ve dediğiniz gibi filmi de yasaklatmaya çalıştılar..

    @Baran: egolarını kadın üzerinde tatmin etmeleri - evet bu tespite tamamen katılıyorum. ne var ki sadece İslamda değil, diğer dinlerde örneğin Hristiyanlıkta da sahtekarlık ve ikiyüzlülük yapanlar dizboyu. mesele dürüstlük sanırım, nerede hangi dinde olursa olsun..

    YanıtlaSil
  7. şu taş atan gelmişini geçmişini siktiğim adamlar var ya, sikleri kalkık şekilde taş atıklarına eminim..böyleleri başkalarının kadınlarına bakarak siklerini avuçlamakatan kaçınmayan adi, şerefsiz kişilikler..o yüzden tek kelime ...kızlar okulunuzu okuyun ve bir meslek sahibi olun..bu zihniyetteki erkeklerinde götüne acı biber sürün..

    YanıtlaSil
  8. diğer tüm sami dinlerinde olduğu gibi İslam'da da kadına ve cinselliğe büyük bir öfke ve kin vardır. kuran'ı açıp okuduğunuzda Muhammed' in rahatça seks yapabilmesi için düzenlemeler yapılmıştır ve bunların hepsi meşrudur ama sahabeye gelince yapılan işler zinadır, günahtır bu da arap kıskançlığının ve ataerkilliğinin ürünüdür..

    YanıtlaSil
  9. @Erkek Adam;

    Örneğin ben de aksine, sami dinlerin -evlilik dahilinde elbette- cinselliği olumladığını, çünkü üremeyi teşvik ettiğini, hatta din adamlarının da her zamanki gibi olayı abartıp o dine mensup insan sayısının artacağı ve kitlesel gücün yükseleceği umuduyla evli çiftlere bu konuda yol gösterdiğini -erkekten yana bir yol izleyerek- biliyorum (Misyoner pozisyonun kökeni ilginç bir veri bu konuda).

    Kuran okumadım, meallerden aldığım bilgilere de bir türlü güvenemiyorum fakat İslam'ın kadına aslında çok değer verdiğini ve mevcut meallerin çoğunun erkek işi olduğundan eril bir çizgiye sahipmiş gibi gösterildiğini, gerçekte böyle olmadığını da okudum (Konca Kuriş). Öte yandan da erkeklerin istekleri doğrultusunda cinselliğin yaşanılması gerektiğini, kadının gerekirse dışlanabileceğini söyleyen ayetlere de rastladım. Kısacası bu konu benim için tam bir muamma. Gerçekten ataerkil mi, sonradan ataerkil bir biçimde manipüle mi edildi? Bu kısımda kesin birşey söyleyemeyeceğim.

    YanıtlaSil
  10. böyle bir cevabı bekliyordum doğrusu..ataerkil olarak inmemiş olsa bile ataerkil olarak değiştirilmesine izin verilmezdi. bir şeyler inmemiş, yazılmış anlayacağın..kitapta yazılmasa da sünnet olarak çok eşliliği savunan bir din islam. böyle bir din hakkında kadın haklarını savunuyor demek üresin'den yana olmak gibi bir şey.. ama kendi zamanına göre kadın hakları köklü değişimler yaptığı gerçeğini hor göremeyiz. çünkü daha öncesinde kadınlar bir eşya olarak görülüp kız çocukları gömülüyormuş.. ama yerine gelen sistem de kısmen çözüm üretebilmiş..şu an ise o sistemin yerini medeni kanunumuz almış.. demek ki yeterli değil..

    YanıtlaSil

Lütfen çekinmeyiniz, yorumlayınız, tartışalım =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...