Son yazımda (“Kadın Eleştirisi-1: Güçlü kadın daha mı az/fazla dişidir?”) ortaya koyduklarımla çok yakından ilişkili ve ilham verici olduğunu düşündüğüm, Osho’nun kitabı “Kadın”dan uzunca bir alıntıya yer vermek istedim bu sefer:
“Gerçek özgürleşme, kadını erkeğin kötü bir kopyası değil, kendine özgü bir kadın yapar. Tam şu an olan şey budur: Kadın tıpkı bir erkek gibi olmaya çalışıyor. Eğer erkek sigara içerse kadın da içmek zorunda, eğer erkek pantolon giyerse kadın da pantolon giymek zorunda. Eğer onlar belli bir şey yapıyorsa kadın da onu yapmak zorunda. Kadın sadece ikinci sınıf bir erkek oluyor.”
“Asırlar boyunca kadınlara o kadar çok zarar verdiler ki, kadın artık intikam almak istiyor. Ancak ne zaman intikam almaya başlarsan yıkıcı olursun. Geçmişteki yaralara sürekli bakmanın bir yararı yoktur. Geçmiş yüzünden intikam almanın bir yararı yoktur. İnsan bağışlamayı ve unutmayı öğrenmelidir.”
Osho burada, “derdimi anlatamadığım feministler”e de değinmiş oluyor böylece. Tabii ki onlara taş atmak değil yapmak istediğim, daha ziyade bireysel sorumluluğumu alıp eleştiri yapmak...
L
Kaynak: Osho, Kadın (s. 38, 40). OVVO, 2005
İlgili Başka Bir Yazı:
erkek, kendini sigara içerek ifade ediyorsa kadın da kendi varoluşunu ortaya koyabilmek için bu yola başvuruyor diyorsun..bu ülkemizde daha yaygın olan bir davranış. oysa batı'da kadın, kendini cinsel anlamda özgürleştirerek sergileme yoluna gitmiştir ki doğru olan da budur belki de..
YanıtlaSilErkek Adam;
YanıtlaSilAslında bunu ben değil Osho diyor. Fakat ben de katılmıyor değilim. Elbette sigara, pantolon vs sadece simge, bunlar kadının varoluşunu eril bir yöne kaydırmaz bana göre.
Bütün olarak bakarsak; eril bir dünyada varolmak kaçınılmaz olarak eril eylemleri beraberinde getirir. Ancak birçok feministin içine düştüğü yanılgı, yine eril bir savunma biçimi kullanmak. Halbuki tam aynı çizgide seyreden bir "cevap yetiştirme" süreci onu o anda, tam da o eril dünyada 2. sınıf konumuna düşürür bile ve onun haberi olmaz.
Halbuki farkına vardırmak ve dikkat çekmek için aksine daha farklı, daha özgün, daha kendine ait hatta rahatsız edici birşey yapılmalı. Batılı kadınların kendilerini sergilemelerini bu açıdan daha önce değerlendirmediğim gibi işe yararlılığından da emin değilim. Bunun üzerine düşünmem gerekecek.